dinsdag 19 februari 2013

Las votaciones


Hoi hoi


hier ben ik alweer terug. Zoals wrs wel doorgedrongen tot in het nieuws daar, waren het hier gisteren presidents verkiezingen. Zoals op voorhand verwacht is Rafael Correa opnieuw verkozen. Al is de oppositie daar niet echt mee akkoord. Maar goed, hierbij een kort verslagje van de kandidaten hoe ze aan mij door leandro werden beschreven.

LUCIO GUTIERRES

Hij is vroeger al eens president geweest van Ecuador maar enkel voor twee jaar. Hij is zogoed als buiten gebonjourd en er vandoor gegaan met een helikopter. Hij haalde 6,6% van de stemmen.

ALVARO NOBOA

Noboa is een van de rijkste mannen Ecuador. Dit door de export van bananen, het verder zetten van wat zijn vader al begonnen was. Hij haalde 3,7% van de stemmen maar is er van overtuigd dat er geknoeid is en eist een hertelling.

NELSON ZAVALA

Evangelische priester. Wat ik van hem gehoord heb is dat hij rockconcerten wou afschaffen en films wou censureren. Daar moest ik zeer spontaan mee lachen. Hij haalde 1,2% van de stemmen en staat daarmee op de laatste plaats.

ALBERTO ACOSTA

Acosta is de ex-rechterhand van Correa en is extreem links. Iets waarvan ik denk dat het niet echt past in Ecuador. Hij haalde 3,2% van de stemmen.

GUILLERMO LASSO

Was ten tijde van de crisis de financiƫle adviseur van de president en ook de eigenaar van de banco de guayaquil. Hij is er vooral voor de rijken. Hij was de grootste concurrentie voor Correa gisteren en stond dan ook op de tweede plaats met 23,3% van de stemmen..

MAURICIO RODAS / NORMAN WRAY

Deze twee kandidaten zijn niet slecht ofzo maar weinig bekend. Allebei ook nog langst de jonge kant. Zij haalden 4% en 1,4%.

RAFAEL CORREA

Rafeal is de huidige president en in mijn ogen de beste kandidaat. Hij heeft al veel goede dingen bereikt op vlak van transport, educatie en gezondheidszorg. De grootste kritiek die hij krijgt is de hoge criminaliteit. Hij is geen favoriet van de rijken aangezien hij hoge taxen invoert. Maar over het algemeen is hij zeer populair bij de arme bevolking hier. Hij haalde een 58% van de stemmen en zal daarmee president blijven tot 2017. Wat ik wel gehoord heb is dat er veel gestemd hebben op Correa bij gebrek aan beter. Niet direct omdat ze Correa wensen.

Om de verkiezingen te winnen moet je winnen met meer dan 50%, zoniet dan zou er nog een stemmingsronde plaatsgevonden hebben in april. Maar dan enkel met de 2 grootste favorieten van de eerste ronde. Maar dit zal dus niet gebeuren nu. Daarnaast was het verboden van vrijdag tot maandag om alcohol te drinken, te kopen of te verkopen.

Ook hier is er stemplicht. Maar dit enkel van 18 tot 65 jaar. Personen tussen 16 en 18 en boven de 65 jaar mogen gaan stemmen maar moeten niet.

Ondanks alles vond ik het nog betrekkelijk goed georganiseerd. Je kon op het internet met de nummer van je identiteitskaart opzoeken waar je moest gaan stemmen. Maar het is nog steeds Ecuador, en ik zag op het nieuws dat er gans het weekend al vanaf 2 uur in de ochtend mensen stonden te wachten bij de registro cevil om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. haha :)

Ook hier vindt het stemmen vaak plaats in scholen en universiteiten. Het was een drukte vanjewelste en wij waren er dan nog op een rustig moment. Het deed mij half een half een beetje denken aan de gentse feesten. Veel volk, en overal kraampjes om iets te eten of te drinken en van alles en nog wat te kopen. Het stemmen zelf verliep zeer vlot vond ik. Hier zijn het lijstjes met foto's waarop je moet aanduiden voor wie je stemt. Na het stemmen ontvang je een bewijsje van stemmen. Dit bewijs is zeer belangrijk. Bij alles waar officiƫle papieren voor nodig zijn moet je dit kunnen voorleggen. Huren, kopen, werk, reizen,... er waren dus ook zeer veel mensen aanwezig die je papiertje voor 25cent lamineerden.

De zus van Leandro moest bijzitten dus haar zijn we dan ook eventjes gaan bezoeken. Daarna hebben we wat rondgelopen en nog enkele zaken gekocht voor in het huisje.

Er mocht worden gestemd tot 17h. Daarna werd al vlug bekend gemaakt dat Correa had gewonnen. er klonk veel autogetoeter en zelfs vuurwerk, al kon ik het niet zien.

Voila dat was de verkiezingsdag. Zaterdag zijn we ook nog een dagje naar zee geweest. Maar blijkbaar had iedereen dit idee aangezien er zeer veel volk stond te vechten voor een plaatsje op de bus terug. Ben dan ook net niet geplet bij het opstappen.

ziezo dat was het weekend alweer

vele besos

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je zal nog journaliste moeten worden .. en voor een rechtstreeks verslag schakelen we nu over naar onze correspondent ter plaatse ;-)

    BeantwoordenVerwijderen